Wij krijgen regelmatig toestellen met vochtschade binnen. In de meeste gevallen geven de klanten zelf aan dat hun mobiel een plonsje hebben gemaakt.
Het komt echter ook vaak voor dat onze reparateurs het pas tijdens de reparatie constateren. U wordt dan direct ingelicht want bij een toestel met vochtschade verandert het reparatieproces. Toestellen met vochtschade zijn vaak nog wel te repareren. Wij zullen onze ervaringen m.b.t. de oorzaken en de oplossingen hieronder nader toelichten.
Oorzaken
De bekendste oorzaak is natuurlijk dat het toestel in aanraking is geweest met iets vloeibaars zoals water, koffie of thee. In sommige gevallen wil er wel eens een gsm in een toiletpot of in bad vallen. Ook draait er weleens een smartphone mee in de wasmachine.
Maar hoe zit dat nou met de vochtschade die de reparateurs pas constateren tijdens de reparatie?
Een oorzaak kan bijv. zijn dat men heeft staan bellen in de regen. Of bijv. fietsen in de regen met een mobieltje in de broekzak.
Condensatie kan een ander oorzaak zijn. Bijv. als een telefoon een nacht in de auto heeft gelegen. Sporten of fietsen met een mobiel in de broekzak kan zelfs vochtschade veroorzaken.
Oxidatie
Het kan gebeuren dat een mobiel het ‘gewoon’ nog doet nadat het in aanraking is geweest met vocht. Toch is het belangrijk dat je het toestel laat ‘behandelen’.
Het vocht kan namelijk verder oxideren in het toestel en uiteindelijk het moederbord aantasten. Het is dus verstandig om bij een natte telefoon snel te handelen.
Met de juiste acties, bijv. een interne reiniging is een toestel met vochtschade vaak nog wel te redden.